dr Łukasz Chajec członek zespołu Histologii i Embriologii Zwierząt Wydziału Nauk Przyrodniczych UŚ.
Tymczasem naukowcy prowadzą badania nad możliwościami wyhodowania mięsa w warunkach in vitro.
Pierwsza na świecie wołowina z laboratorium została wyhodowana z pobranych od dorosłych krów komórek macierzystych mięśni.
Przy zastosowaniu technik bioinżynieryjnych naukowcy skłonili komórki, aby przekształciły się w pożądane przez nich struktury – identyczne z tymi, jakie można znaleźć u żywych krów. W ten sposób uzyskali kilka rodzajów tkanek: tkankę mięśniową, tłuszczową oraz naczynia krwionośne.
Tak powstałe komórki posłużyły do stworzenia biotuszu, a ten z kolei zostały użyty w innowacyjnej drukarce 3D, która pozwala na drukowanie warstw z różnych materiałów. W czasie drukowania włókna mięśni, tłuszczu i naczyń krwionośnych powstawały naprzemiennie i zostały ułożone zgodnie ze strukturą, jaką można zobaczyć w mięsie prawdziwych krów. W ten sposób wydrukowano podłużny kawałek mięsa, a po pokrojeniu na plastry otrzymano z niego kilka identycznych steków.
Te wydrukowane 3D zawierają tłuszcz, mięśnie i naczynia krwionośne, dzięki czemu mogą doskonale zastępować mięso od prawdziwych zwierząt.
Naukowcy mają nadzieję, że ich praca przyczyni się do wsparcia zrównoważonej ekologicznie produkcji mięsa.
Osiągnięcie japońskich naukowców jest o tyle istotne, że większość mięsa hodowanego obecnie w laboratoriach składa się tylko z jednego rodzaju tkanki i nie przypomina np. prawdziwych steków. Te wydrukowane 3D zawierają tłuszcz, mięśnie i naczynia krwionośne, dzięki czemu mogą doskonale zastępować mięso od prawdziwych zwierząt i przekonać większą liczbę konsumentów do przejścia na „mięso z probówki”.