Efekty pszczelej pracy

„Chronią przed rozwojem chorób, wspomagają leczenie ran i spowalniają procesy starzenia się organizmu”

Pszczoły, a dokładniej produkty ich ciężkiej pracy, są wykorzystywane przez człowieka od setek lat i obecnie mają szerokie spektrum zastosowania

  • w kosmetologii,
  • dietetyce,
  • farmakologii,

…… a nawet medycynie 

Produkty te zawdzięczają swoje wszechstronne działanie licznym składnikom aktywnym, których w samym propolisie może być ponad 300. Niektóre z produktów pochodzenia pszczelego wykazują silne działanie:

  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwwirusowe, 
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwnowotworowe, 
  • przeciwzapalne.

Składniki aktywne zawarte w produktach pszczelich chronią nas przed rozwojem licznych chorób, wspomagają procesy leczenia ran, a także spowalniają procesy starzenia się organizmu.

A co włączane jest do produktów pszczelich?

Do tej grupy cennych surowców zaliczamy: 

  • miód,
  • wosk pszczeli,
  • propolis (kit pszczeli),
  • pierzgę,
  • pyłek kwiatowy,
  • mleczko pszczele,
  • jad pszczeli.

Najbardziej znanym produktem jest miód, który jest podstawowym pokarmem rodziny pszczelej.

Miód, może mieć różny skład i pochodzenie, natomiast na uwagę zasługuje miód spadziowy, który powstaje z wydalin mszyc i innych owadów.

Wosk pszczeli to wydzielina gruczołów woskowych, tak zwanych pszczół woszczarek. Surowiec ten jest wykorzystywany przez pszczoły do budowy plastrów, w których wychowywane są młode pszczoły oraz przechowywany jest miód oraz pierzga.

Propolis, zwany inaczej kitem pszczelim, to naturalna mieszanina żywic, zbieranych przez pszczoły z pąków liściowych i pęknięć w korze różnych roślin oraz wosku. Jest substancją wykorzystywaną przez pszczoły do naprawy, uszczelniania i budowy ula oraz jako zabezpieczenie przed mikroorganizmami. Ponadto, pszczoły wykorzystują go do mumifikacji zabitych przez siebie intruzów. Wykorzystywany jest w farmakologii, ze względu na swoje właściwości antyseptyczne, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe.

Pierzga, to nic innego jak pyłek kwiatowy zmieszany z wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół, woskiem oraz miodem. Pierzga nazywana jest również chlebem pszczelim i wykorzystywana jest m.in. w leczeniu cukrzycy, wspomaga odporność, a także redukuje zmarszczki. Pierzga powstaje z pyłku kwiatowego, który sam w sobie jest cennym surowcem wykorzystywanym przez człowieka, stąd nazywany jest ambrozją bogów i fontanną młodości. Jest to podstawowy pokarm pszczół, który przenoszony jest do ula na ich odnóżach, w specjalnych koszyczkach.

Mleczko pszczele to najcenniejszy produkt robotnic, ze względu na fakt, że karmione są nim larwy pszczół przez pierwsze kilka dni ich życia. Działa ono wzmacniająco, antybakteryjnie, dostarcza witamin, a przede wszystkim wspiera pracę układu nerwowego.

Ostatnim surowcem pochodzącym od pszczół jest jad pszczeli, który jest mieszaniną toksycznych peptydów i białek, wykorzystywanych przez człowieka w lecznictwie oraz w kosmetologii. W tym drugim przypadku stosuje się go produkcji kosmetyków do pielęgnacji twarzy, ze względu na fakt, że pomaga redukować zmarszczki, wpływa na lepsze ukrwienie skóry, a także pobudza jej komórki do odnowy. 

Zobacz podobne

Ruch jak w ulu, czyli słów kilka o pszczelej rodzinie

Czytaj

Gąsienice, które lubią plastik? To nie żart!

Czytaj

Wiecie, że dzięki drukarkom 3D lekarze będą ratować życie?

Czytaj

Pamiętacie z historii, że kiedyś wszystkie księgi pisano i przepisywano ręcznie?

Czytaj