Efekty pszczelej pracy 馃悵

鈥濩hroni膮 przed rozwojem chor贸b, wspomagaj膮 leczenie ran i spowalniaj膮 procesy starzenia si臋 organizmu鈥

Produkty te zawdzi臋czaj膮 swoje wszechstronne dzia艂anie licznym sk艂adnikom aktywnym, kt贸rych w samym propolisie mo偶e by膰 ponad 300. Niekt贸re z produkt贸w pochodzenia pszczelego wykazuj膮 silne dzia艂anie:

馃悵 przeciwbakteryjne,

馃悵 przeciwwirusowe,聽

馃悵 przeciwgrzybicze,

馃悵 przeciwnowotworowe,聽

馃悵 przeciwzapalne.

 

 

 

Sk艂adniki aktywne zawarte w produktach pszczelich chroni膮 nas przed rozwojem licznych chor贸b, wspomagaj膮 procesy leczenia ran, a tak偶e spowalniaj膮 procesy starzenia si臋 organizmu.

A co w艂膮czane jest do produkt贸w pszczelich?

Do tej grupy cennych surowc贸w zaliczamy:聽

馃嵂 mi贸d,

馃嵂 wosk pszczeli,

馃嵂 propolis (kit pszczeli),

 

 

馃嵂 pierzg臋,

馃嵂 py艂ek kwiatowy,

馃嵂 mleczko pszczele,

馃嵂 jad pszczeli.

Najbardziej znanym produktem jest mi贸d, kt贸ry jest podstawowym pokarmem rodziny pszczelej.

馃悵 Mi贸d, mo偶e mie膰 r贸偶ny sk艂ad i pochodzenie, natomiast na uwag臋 zas艂uguje mi贸d spadziowy, kt贸ry powstaje z wydalin mszyc i innych owad贸w.

馃悵 Wosk pszczeli to wydzielina gruczo艂贸w woskowych, tak zwanych pszcz贸艂 woszczarek. Surowiec ten jest wykorzystywany przez pszczo艂y do budowy plastr贸w, w kt贸rych wychowywane s膮 m艂ode pszczo艂y oraz przechowywany jest mi贸d oraz pierzga.

馃悵 Propolis, zwany inaczej kitem pszczelim, to naturalna mieszanina 偶ywic, zbieranych przez pszczo艂y z p膮k贸w li艣ciowych i p臋kni臋膰 w korze r贸偶nych ro艣lin oraz wosku. Jest substancj膮 wykorzystywan膮 przez pszczo艂y do naprawy, uszczelniania i budowy ula oraz jako zabezpieczenie przed mikroorganizmami. Ponadto, pszczo艂y wykorzystuj膮 go do mumifikacji zabitych przez siebie intruz贸w. Wykorzystywany jest w farmakologii, ze wzgl臋du na swoje w艂a艣ciwo艣ci antyseptyczne, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe.

 

馃悵 Pierzga, to nic innego jak py艂ek kwiatowy zmieszany z wydzielin膮 gruczo艂贸w 艣linowych pszcz贸艂, woskiem oraz miodem. Pierzga nazywana jest r贸wnie偶 chlebem pszczelim i wykorzystywana jest m.in. w leczeniu cukrzycy, wspomaga odporno艣膰, a tak偶e redukuje zmarszczki. Pierzga powstaje z py艂ku kwiatowego, kt贸ry sam w sobie jest cennym surowcem wykorzystywanym przez cz艂owieka, st膮d nazywany jest ambrozj膮 bog贸w i fontann膮 m艂odo艣ci. Jest to podstawowy pokarm pszcz贸艂, kt贸ry przenoszony jest do ula na ich odn贸偶ach, w specjalnych koszyczkach.

馃悵 Mleczko pszczele to najcenniejszy produkt robotnic, ze wzgl臋du na fakt, 偶e karmione s膮 nim larwy pszcz贸艂 przez pierwsze kilka dni ich 偶ycia. Dzia艂a ono wzmacniaj膮co, antybakteryjnie, dostarcza witamin, a przede wszystkim wspiera prac臋 uk艂adu nerwowego.

馃悵 Ostatnim surowcem pochodz膮cym od pszcz贸艂 jest jad pszczeli, kt贸ry jest mieszanin膮 toksycznych peptyd贸w i bia艂ek, wykorzystywanych przez cz艂owieka w lecznictwie oraz w kosmetologii. W tym drugim przypadku stosuje si臋 go produkcji kosmetyk贸w do piel臋gnacji twarzy, ze wzgl臋du na fakt, 偶e pomaga redukowa膰 zmarszczki, wp艂ywa na lepsze ukrwienie sk贸ry, a tak偶e pobudza jej kom贸rki do odnowy.聽