Kolorowe makarony w kształcie postaci z ulubionych bajek?

Naukowcy od lat pracują nad wykorzystaniem drukarek 3D w dietetyce

Drukowanie 3D wprowadza rewolucje w funkcjonowaniu każdej dziedziny, a trend ten dotarł do branży spożywczej. W druku żywności materiałem są białka, cukry i tłuszcze. Daje to możliwość tworzenia nowych produktów spożywczych, dostosowanych do konkretnego konsumenta.

W druku żywności materiałem są białka, cukry i tłuszcze.

Żywność 3D może również przybierać dowolny kształt, co daje możliwości projektowania produktów spożywczych według własnych upodobań, a także zwiększa możliwości dekoracji, np. w cukiernictwie. Elementy spożywcze przeznaczone do druku 3D, w zależności od metody, mogą być stałe, półstałe lub w postaci proszku.

Najczęściej stosowanym materiałem jest czekolada, z której wytwarzane są produkty o spersonalizowanych cechach (można odwzorować konkretne kształty, czy nawet twarze). Ogólnie żywność przeznaczoną do drukowania podzielono na trzy kategorie. Pierwszą stanowią materiały, które występują naturalnie.

Pierwszą stanowią materiały, które występują naturalnie:

  • lukier,
  • czekolada,
  • ser,
  • hummus,
  • ciasto makaronowe,
  • galaretka,
  • masło oraz w postaci proszku, tak jak cukier, czy skrobia.

Mogą być one wytłaczane bezpośrednio z dyszy.

Drugą grupę stanowią niedrukowalne tradycyjne materiały spożywcze:

  • mięso
  • ryż
  • warzywa
  • owoce

Wymagają one dodatku hydrokoloidów, takich jak guma ksantanowa, czy żelatyna, aby mogły być wytłaczane.

Trzecią grupę stanowią składniki alternatywne:

  • owady
  • glony
  • trawa
  • nasiona łubinu
  • liście buraków cukrowych

 

Zastosowanie druku 3D w żywności przyniesie wielkie zmiany w codziennym menu.

Jedzenie może być dostosowane do potrzeb żywieniowych danej osoby, pod względem kalorii, wartości odżywczych, ale także preferowanego kształtu, czy struktury. Personalizowanie żywności jest szczególnie dedykowane osobom o specjalnych potrzebach żywieniowych (np. kobiety w ciąży, osoby starsze, a także ludzie na diecie np. bezglutenowej.

Wprowadzenie druku 3D do produkcji żywności może być również korzystne dla środowiska, przez znalezienie alternatywnego sposobu na wytwarzanie mięsa.

Poza smakiem i wyglądem mięsa, udało oddać się również włóknistą strukturę, jaką charakteryzuje się stek. Dodatkowym atutem jest fakt, że produkt ten nie zawiera cholesterolu.