Kolorowe makarony w kszta艂cie postaci z ulubionych bajek? 馃崫

Drukowanie 3D wprowadza rewolucje w funkcjonowaniu ka偶dej dziedziny, a trend ten dotar艂 do bran偶y spo偶ywczej. W druku 偶ywno艣ci materia艂em s膮 bia艂ka, cukry i t艂uszcze. Daje to mo偶liwo艣膰 tworzenia nowych produkt贸w spo偶ywczych, dostosowanych do konkretnego konsumenta.

W druku 偶ywno艣ci materia艂em s膮 bia艂ka, cukry i t艂uszcze.

呕ywno艣膰 3D mo偶e r贸wnie偶 przybiera膰 dowolny kszta艂t, co daje mo偶liwo艣ci projektowania produkt贸w spo偶ywczych wed艂ug w艂asnych upodoba艅, a tak偶e zwi臋ksza mo偶liwo艣ci dekoracji, np. w cukiernictwie. Elementy spo偶ywcze przeznaczone do druku 3D, w zale偶no艣ci od metody, mog膮 by膰 sta艂e, p贸艂sta艂e lub w postaci proszku.

Najcz臋艣ciej stosowanym materia艂em jest czekolada, z kt贸rej wytwarzane s膮 produkty o spersonalizowanych cechach (mo偶na odwzorowa膰 konkretne kszta艂ty, czy nawet twarze). Og贸lnie 偶ywno艣膰 przeznaczon膮 do drukowania podzielono na trzy kategorie. Pierwsz膮 stanowi膮 materia艂y, kt贸re wyst臋puj膮 naturalnie.

Pierwsz膮 stanowi膮 materia艂y, kt贸re wyst臋puj膮 naturalnie.

Mog膮 by膰 one wyt艂aczane bezpo艣rednio z dyszy, jak lukier, czekolada, ser, hummus, ciasto makaronowe, galaretka, mas艂o oraz w postaci proszku, tak jak cukier, czy skrobia.

Drug膮 grup臋 stanowi膮 niedrukowalne tradycyjne materia艂y spo偶ywcze:

mi臋so
ry偶
warzywa
Owoce

Wymagaj膮 one dodatku hydrokoloid贸w, takich jak guma ksantanowa, czy 偶elatyna, aby mog艂y by膰 wyt艂aczane.

Trzeci膮 grup臋 stanowi膮 sk艂adniki alternatywne:

owady
glony
trawa
nasiona 艂ubinu
li艣cie burak贸w cukrowych

Zastosowanie druku 3D w 偶ywno艣ci przyniesie wielkie zmiany w codziennym menu.

Jedzenie mo偶e by膰 dostosowane do potrzeb 偶ywieniowych danej osoby, pod wzgl臋dem kalorii, warto艣ci od偶ywczych, ale tak偶e preferowanego kszta艂tu, czy struktury. Personalizowanie 偶ywno艣ci jest szczeg贸lnie dedykowane osobom o specjalnych potrzebach 偶ywieniowych (np. kobiety w ci膮偶y, osoby starsze, a tak偶e ludzie na diecie np. bezglutenowej.

Poza smakiem i wygl膮dem mi臋sa, uda艂o odda膰 si臋 r贸wnie偶 w艂贸knist膮 struktur臋, jak膮 charakteryzuje si臋 stek. Dodatkowym atutem jest fakt, 偶e produkt ten nie zawiera cholesterolu.