Prowadzący: Martyna Puc
mgr Martyna Puc, dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Absolwentka Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Specjalistka w dziedzinie zaburzeń odżywiania i budowania poprawnej relacji z jedzeniem. Dietetyk oddziałowy na oddziale pediatrii w Szpitalu Miejskim nr 4 w Gliwicach. Prowadząca liczne szkolenia i spotkania dotyczące świadomego odżywiania. Główny dietetyk w projekcie Śląskiego Związku Piłki Nożnej „Kopalnia Talentów”. Autorka felietonów „Z gabinetu dietetyka”, licznych wypowiedzi prasowych oraz radiowych. Od lat zaangażowana w realizację panelu dietetycznego wydarzenia Nocy Biologów.
Dla kogo? Dzieci w wieku 7-15 lat
Gdzie? JSW, Al. Jana Pawła II 4, Jastrzębie-Zdrój
Opis zajęć: Cukier to wszechobecny składnik niemalże wszystkich produktów spożywczych. Dietetycy wciąż powtarzają, że ograniczenie cukru jest konieczne w zdrowej diecie. Czy cukier naprawdę jest taki zły? Ile faktycznie można go zjeść? Czy na etykiecie produktów zawsze tak łatwo odczytać co jest cukrem a co słodzikiem? Czy cola ma najwięcej cukru? Co jeszcze go zawiera? Zajęcia obejmują analizę składu wybranych produktów i odmierzanie sacharozy w kostkach na szklankę produktu.
Zapisy uruchamiamy w na kilka dni przed warsztatami. Szczegóły pojawią się na Fb na kilka dni przed zajęciami